Kemencés nap
Augusztus 19-én, az előző évekhez hasonlóan kemencés napot tartottunk az Isaszegi Falumúzeum udvarán.
Kis jóindulattal 28-an vettünk részt rajta, ami igen alacsony a tagság létszámához képest. Ezért az előző évekhez képest fele mennyiségű lisztből készültek a kenyerek. A munkálatok korán, 7 órakor kezdődtek. A kemence fűtője Marci és fiú csapata volt. A dagasztást Hajnika végezte, neki is voltak segítői (pl. már az első perctől kezdve T. Ica). Az elmaradhatatlan eső most is jött, de nem zavarta meg nagyon a kenyérsütést. 11 óra felé kisültek a finom illatú pityókás kenyerek. Vert kenyerek készültek, de nem kellett nagyon verni, mert nem égett meg a kérge. Pont így volt finom. Mire az evéshez készülődtünk, kisütött a nap is. A ropogós kenyérhez, friss tepertő dukált, hozzá meg finom hazai zöldségek. Tömérdek paradicsom, paprika, uborka gyűlt össze, akár egy lecsót is főzhettünk volna még belőle. Voltak finom sütemények, hozzá többfajta bor, amit a házigazda kínálgatott a társaságnak. Sajnos többen idejekorán távoztak, de a többiek hosszasan elbeszélgettek, így az előkészített gitárok nem kerültek sorra.
Köszönet a Falumúzeumnak, hogy helyet és kemencét biztosított számunkra, valamint mindazoknak, akik a munkájukkal (elsősorban Hajninak és Marcinak) és részvételükkel hozzájárultak a nap sikeres hangulatához.
Szöveg: U. Zsuzsa, kép: N. Béla
- A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges